Missä on tahtoa, siinä on tie.

" Saako miehestä muokattua parisuhdekelpoisen, jos tarpeeksi yrittää?"

Tietyssä määrin ihmistä voi muuttaa. Suuri osa siitä minkä miellämme persoonallisuudeksemme on itseasiassa kasvatuksen ja ympäristön muovaamaa ei-tietoista toimintaa. Esimerkiksi käyttäytyminen, ilmeet, eleet, tyyli ilmentää persoonallisuuttamme, ja näihin asioihin vaikuttaa jatkuvasti ulkoapäin tuleva palaute, esim. muiden odotukset, palkkiot ja rangaistukset, yhteisön moraaliset ja eettiset säännöt. Persoonallisuutemme muovautuu koko ajan, ilman, että edes tiedostamme muuttuvamme.

Sosiaalinen interventio (väliintulo) ja pedagoginen interventio (ts.kasvatus) tähtää yksilön tai yhteisön käyttäytymisen muuttamiseen. Käyttäytymisen muutoksella on myös vaikutusta ihmisen persoonallisuuteen. Esimerkiksi: Interventiolla pyritään katkaisemaan nuoren rikos- ja päihdekierre ja opetetaan vaihtoehtoisia toimintamalleja. Nuori on voinut sisäistää rikollisen roolin niin, että mieltää sen olevan suurin osa hänen persoonallisuudestaan. Hän on "kova jätkä." Kuitenkin hän on paljon muutakin, ja interventiolla pyritään saamaan myös muut, kenties piilotetut, persoonallisuuden piirteet esiin.

Parisuhteessa ihmisen "muuttaminen" ja muuttuminen tapahtuu myös tiedostamatta. Tähän sopii, symbolisesti herkullinen, voileipien voitelu esimerkki ( eli mies toivoo saavansa voileipänsä valmiiksi voideltuina)  Nainen on viimeisen päälle feministi, uraohjus, jonka luonteeseen ja käyttäytymiseen ei todellakaan kuulu mikään leipien valmiiksi voitelu aikuiselle miehelle. Kuitenkin tuon tuostakin mies voitelee leivät naiselle (positiivinen malli) ja siitä intoutuneena nainen voitelee leivät kerran. Mies on kertakaikkiaan ihastuksissaan. (positiivinen palaute). Muutaman vuoden päästä nainen huomaa voitelevansa leivät mielellään aina kun tilaisuus on. Nainen on edelleenkin feministi ja uraohjus, mutta persoonallisuuden pehmeämmätkin puolet ovat näkyvissä. Sama muuttamisen/muuttumisen kaava pätee myös isompiin asioihin.

Hmm... Uskon kuitenkin, että parisuhteessa tietoiset kumppanin muuttamisprojektit on jo lähtökohtaisesti tuhoon tuomittuja.

 

Minkäs tuuli kivelle mahtaa?

Mitä enemmän tunkiota pöyhii, sitä enemmän se haisee.

Niin metsä vastaa kuin siihen huudetaan.

Huonostakin repusta voi löytyä hyvät eväät.